Urus PdPc dengan Telegram

Dengan Telegram anda mudah mengajar. Mengapa? Di sini saya kongsikan beberapa tips dan tricks.

1. Cloud Storage:
Ada satu lambang awan di tepi profil anda. Di situ, cikgu boleh masukkan segala harta karuns; link, gambar, video, fail, stickers..apa-apa sahaja..umpama mcm 'google drive' cuma dalam bentuk 'chat'.




2. Jadi Teaching Board
Dengan adanya feature ini, anda boleh ajar mcm satu storyline pembelajaran pulak..mulakan dengan objektif pembelajaran, set induksi, aktivit-aktiviti serta soalan demi persoalan dan last skali penutup. Bahan media boleh susun siap2 ikut turutan..jadi xyah buka folder sana sini..









3. Stickers
Masukkan sticker skali untuk jadikan elemen lebih menarik.

4. Perlu rujuk media?  
Cari sahaja di bahagian 'shared media'.






4. Faedah:
- xperlu dah sibuk nak bukak folder media sana sini
- Tersusun cantik PdPc nya
- Boleh rancang siap-siap even dalam phone
- Boleh rujuk semula jika nak guna lagi PdPc ni tahun depan
- Media digunakan yang telah dimuat naik tersimpan secara cloud. Jadi tak perlu risau media hilang.
- Boleh copy/forward storyline pembelajaran kepada rakan-rakan. 

Sekian...
Nak lebih idea dan perkongsian PdPc Abad ke 21? Join Telegram group mudahmengajar: 

Urus PdPc dengan Telegram Urus PdPc dengan Telegram Reviewed by HERRYAN SYAH TUPAN on April 24, 2017 Rating: 5

6 comments:

  1. Macamana nak dapatkan cloud storage tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klik pada ikon awan tu, segala yg simpan dalam tu akan simpan di internet..mcm google drive..ittulah die cloud storage

      Delete
  2. Guna hashtags. Boleh memudahkan pencarian.

    ReplyDelete
  3. lps mahir screencast/screen mirroring ni nanti bleh la buat telegram utk pdpc tu...thank you sifu!

    ReplyDelete
  4. Bagusnya info ini Herry!!! Kak ani tak tahu pun.... emmm terima kasih banyak ya... mohon share ya dengan kengkawan dan GDb kak ani...

    ReplyDelete

Theme images by chuwy. Powered by Blogger.